Zavrieť reklamu

Ak študujete vysokú školu a využívate na počúvanie hudby streamovaciu platformu Apple Music, tak si práve pre vás Apple pripravil milú novinku. Vysokoškolskí študenti po Českej republike totiž môžu novo čerpať zníženú sadzbu za využívanie Apple Music vo výške 69 Kč za mesiac.

Apple uvádza, že zľavnené predplatné sa vzťahuje na tých, ktorí „študujú univerzitu alebo vysokú školu, ktorá udeľuje vysokoškolský titul“, a to až po dobu 48 mesiacov (4 rokov). Štúdium ako také však nemusí byť súvislé, teda sa počíta aj s tým, že študent školu preruší a potom sa k nej vráti.

Na to, aby bolo jasne dokázateľné, že užívateľ skutočne študuje, slúži študentský klub UNiDAYS (istá alternatíva k programu ISIC). UNiDAYS operuje až v 32 krajinách po celom svete, avšak Česko a Slovensko v tomto zozname nie je. To však nebráni tomu, aby výhodu na Apple Music mohol využívať český, prípadne slovenský študent.

Ako získať študentské predplatné Apple Music?

Postup pre zmenu z individuálneho predplatného na predplatné študentské sa málinko líši v závislosti na tom, akú platformu používate. Pre zariadenia s iOS je postup nasledujúci:

  • Otvorte aplikáciu hudba a kliknite na sekciu Pre vás.
  • Kliknite na ikonu/fotku vášho profilu a zíďte dole na možnosť Zobraziť Apple ID.
  • Choďte k tlačidlu Predplatná.
  • Vyberte zmenu predplatného na Študent (1mesačný).
  • Následne kliknite na Overiť požiadavky a potvrďte, že ste študent.

Mac (PC)

  • Otvorte iTunes (a prihláste sa) a hornej časti vyberte sekciu Účet > Zobraziť môj účet.
  • Overte svoje Apple ID a zvoľte možnosť Zobraziť účet.
  • V sekcii Informácie o účte prejsť na Nastavenia > Predplatné > Spravovať a zobrazte ponúkané možnosti v Apple Music.
  • V časti Možnosti vyberte Študentské (1 mesiac) Požadované overenie a potvrďte, že ste študent.

Potvrdzovanie statusu študenta

To, či ste študent, overuje organizácia UNiDAYS na základe vašej akademickej, prípadne osobnej, e-mailovej adresy a názvu inštitúcie, ktorý vyplníte v požadovanom formulári počas zmeny predplatného. Je však nutné dodať, že všetky české vysoké školy nemusia UNiDAYS podporovať. Pokiaľ sa vám toto stane, obráťte sa na oficiálny support UNiDAYS, kde vám vysvetlí nasledujúci postup.

Overovanie statusu študenta

Akonáhle uplynie jeden rok od využívania študentského predplatného, ​​budete vyzvaní, aby ste sa verifikovali ako študent (ak študentom stále budete). K tomuto kroku vás Apple úplne presne navedie, avšak je možné to zistiť aj v Nastaveniach v systéme iOS, konkrétne týmto spôsobom:

  • Prejdite do Nastavenia > (vaše meno) > iTunes a App Store.
  • Vyberte možnosť Apple ID > Zobraziť Apple ID a kliknite na Predplatná.
  • Kliknite na voľbu overenie stavu študenta, čím budete presmerovaní na web UNiDAYS, kde sa stav študenta potvrdzuje.

Je nutné dodať, že študentské predplatné Apple Music je možné využívať iba 48 mesiacov (4 roky), čo je štandardná doba bakalárskeho štúdia. Potom sa vám študentské preplatné prepne späť na individuálne predplatné.

.